Eigen bijdrage voor de stoelmasseur

U overweegt als werkgever om de medewerkers regelmatig massage aan te bieden vanwege de hoge werkdruk en het toegenomen aantal werkgerelateerde klachten. Maar hoe zit dat met de jaarlijkse kosten en de fiscale mogelijkheden? En gaat u de massages volledig zelf bekostigen of is het een idee om de medewerkers (deels) zelf te laten meebetalen? We geven een aantal suggesties over de voor- en nadelen van een eventuele eigen bijdrage.

Waarom een eigen bijdrage

De meeste werkgevers verstrekken de massages zonder eigen bijdrage omdat ze overtuigd zijn van het nut van de massages. Ze zijn bereid om te investeren in de gezondheid en duurzaamheid van het personeel. Per slot van rekening komt de belastingdienst hen fiscaal tegemoet in de kosten, want de overheid investeert in duurzame inzetbaarheid.
Andere opdrachtgevers pleiten bij voorbaat voor de invoering van een eigen bijdrage van de deelnemers. Behalve dat dit schijnbaar scheelt in de kosten komt het idee van een bijdrage voort uit de veronderstelling dat dit een stok achter de deur is om deel te nemen. Voor wat hoort wat….

Hoogte van een eigen bijdrage

Wat is voor een werknemer een acceptabel bedrag om bij te dragen? Gemiddeld kost een stoelmassage € 20,- per behandeling. Een eigen bijdrage van € 5 – € 7,50 wordt over het algemeen prima geaccepteerd. Met een eigen bijdrage van € 10,- of meer neemt het animo voor de massages dramatisch af.
De eigen bijdrage kan contant bij de masseur worden afgerekend of u kunt er als bedrijf voor kiezen om dit te verrekenen met het brutoloon, bijvoorbeeld via de werkkostenregeling. Maar pas op hier zit een fiscaal addertje onder het gras.

Voorwaarden van de Belastingdienst

Wanneer u voor de massages een eigen bijdrage vraagt, kunt u geen gebruikmaken van fiscaal voordeel. ARBO interventies – waaronder massage – dienen volgens de wet vergoed te worden door de werkgever en dus niet deels door de werknemer. De belastingdienst is hier strikt in en stelt een aantal voorwaarden voordat u de massages onbelast kunt verstrekken. U hoeft dan over de massages geen extra loonheffingen te betalen en kunt u de gemaakte kosten 100% opvoeren als bedrijfskosten. In het kader van de mogelijkheid om massages onbelast te verstrekken is het dus een voorwaarde dat de werknemer geen eigen bijdrage betaalt; noch netto uit eigen zak, noch via een verrekening met het brutoloon. Deze voorwaarde komt voort uit de Wet Arbeidsomstandigheden die stelt dat de werkgever verantwoordelijkheid draagt voor het personeel en voor de kosten opdraait. Vergeet echter niet dat hier fiscaal voordeel tegenover staat.

Wel of geen eigen bijdrage?

Met bovengenoemde overwegingen is het voor u wellicht duidelijker wat voor u de beste opties zijn wanneer u besluit uw medewerkers massage aan te bieden.
Samengevat kunt u de kosten voor bedrijfsmassage op de volgende manieren verrekenen:

  • Een bijdrage vragen aan de deelnemers zonder het beschikbare fiscale voordeel en met mogelijk extra loonheffingen
  • Een eventuele bijdrage onbelast verrekenen binnen het forfait van de werkkostenregeling. Helaas een beperkt budget met een limiet van 1,2% van het bruto loon en gaat ten koste van andere geplande voorzieningen
  • De massages, zonder eigen bijdrage van de medewerker, als nihilwaardering opnemen in uw arbo-plan waardoor bovengenoemd forfait ongemoeid blijft en u toch optimaal gebruik maakt van de fiscale voordelen

Een groot deel van onze opdrachtgevers die structureel massages aanbieden, maakt gebruik van de laatste optie. Het is het meest voordelig.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

2 reacties

  1. Interessant stuk en zeker waardevol ter informatie richting werknemers.

    1. Beste Astrid, dank voor je reactie. Behalve dat het goed is om te weten voor werknemers is het naar ons idee vooral van belang voor werkgevers. Er bestaat nog veel onwetendheid en onduidelijkheid rond de fiscale voordelen van massage op het werk.

Reacties zijn gesloten.

Zoek op trefwoord/onderwerp

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Onderwerpen