Verliefd op een collega

verliefd

Verliefd worden op iemand met wie je samenwerkt… Geweldig toch? Werkgevers zijn er vaak niet blij mee, maar voor verliefde mensen is de wereld ineens een betere plek. Of daalt de productiviteit onvermijdelijk door die roze wolk en ontstaan er intercollegiale spanningen? Is verliefdheid wel gezond en wat is de impact ervan op het werk en op de werkzaamheden?

Verliefdheid vermindert gezondheidsklachten

Onlangs kwam ik een geval in de praktijk tegen, het effect van verliefdheid op de gezondheid van een medewerker. Ze zat al een tijdje niet goed in haar vel, had vage klachten en weinig energie. De huisarts kon niets vinden. In opdracht van de manager kreeg ze extra massage sessies aangeboden om haar wat op te peppen. Tot mijn verbazing stapte deze dame een paar weken later stralend en met beduidend meer pit de massageruimte binnen. Tijdens de behandeling verklaarde ze dat zij verliefd was geworden op een collega en nauwelijks last had van haar eerdere klachten.

Is verliefdheid gezond?

Natuurlijk voelde mijn klant zich uit haar doen en anders dan anders, maar gezond? Absoluut! Ze is niet de enige. Uit onderzoeken is gebleken dat verliefdheid een sterk stimulerende werking heeft op het immuunsysteem. Mensen worden beter bestand tegen ziekte en vermoeidheid. Zo bleek uit een onderzoek onder studenten dat verliefde studenten minder ziek waren, meer witte bloedlichaampjes hadden en beter bestand waren tegen stress dan de andere studenten.

Zijn verliefde mensen meer productief?

De betreffende collega had gereageerd op haar avances, vertelde ze ongemakkelijk. Ze voelde zich positief, creatief en energiek. Ze zag er stralend uit, heel anders dan een paar weken daarvoor. Voor de meeste mensen is verliefdheid uitermate aangenaam. Hun stap wordt lichter, ze vergeten irritaties en dagelijkse taken lijken makkelijker te gaan dan anders. Die berg dossiers en die lijst lastige telefoontjes zijn nu zo afgewerkt.

Dan maar vaker verliefd?

Als verliefd zijn zo gezond en plezierig is, waarom zijn we dat dan niet veel vaker? Kun je daarvoor kiezen of overkomt het je alleen maar? De meeste mensen hebben een rij voorwaarden om verliefd te worden. De persoon in kwestie moet leuk en aantrekkelijk zijn, je moet je helemaal op je gemak voelen en een belangrijke vraag; is de persoon wel beschikbaar en bereikbaar? Verliefdheid overkomt je, maar heb je voor een groot deel ook zelf in de hand. Wanneer je merkt dat de ander geen belangstelling voor je heeft, ben je kennelijk in staat om uit zelfbescherming het deksel op de verliefdheid te houden. Pas als je overtuigd bent van de wederkerigheid van je gevoelens durf je de remmen los te gooien om echt verliefd te worden. Is verliefdheid altijd voorwaardelijk?

Wordt vaker verliefd!

Waarom maken we het onszelf zo moeilijk om verliefd te worden, waardoor het hooguit een paar keer in je leven gebeurt? Waarom moet het altijd zijn gekoppeld aan zaken als seksualiteit en exclusief bezit? Waarom willen we altijd iets ‘doen’ met verliefdheid? Stel je eens voor om verliefd te zijn zonder begeerte, zoals de Taoïsten zeggen…. Zaken als liefde, geborgenheid, vrijheid en verbondenheid zijn dingen die verwelken als je ze aan de ketting probeert te leggen. Verliefdheid is te mooi om maar een paar keer in een leven te ervaren. Gooi alle beperkende voorwaarden voor verliefdheid over boord en zet de knop om. Liefde is niet iets wat je overkomt, het is onze natuurlijke staat van zijn zoals je dat nog bij kleine kinderen kunt zien. Het gevoel van liefde wordt geremd door onze overtuigingen, pijn en belemmeringen. Laat ze los, kijk om je heen en zoek een doelwit. Sta jezelf toe verliefd te worden en breid dat gevoel uit naar alles en iedereen. Het is goed voor je gezondheid! En ja werkgevers, maak jullie geen zorgen, verliefde medewerkers zijn ook goed voor de productiviteit op de werkvloer.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Eén reactie

  1. Onze onderzoekscijfers over romances op kantoor zijn misschien ook leuk om hier te delen.

    Een greep uit de cijfers:

    • 51% heeft wel eens een romance gehad met een collega
    • 7% van alle relaties die op kantoor beginnen eindigen in een huwelijk
    • 75% van de Nederlandse mannen (en 50% van vrouwen) heeft weleens een seksuele fantasie over een collega gehad
    • 1 op de 10 relaties is tussen leidinggevende en ondergeschikte
    • Bij millenials is 1 op de 6 relaties tussen leidinggevende en ondergeschikte.

    Lees voor meer informatie ons volledige artikel: blog.vikingdirect.nl/helft-van-nederlanders-heeft-met-een-collega-gedate/. Hier geeft Muel Kaptein, Professor of Business Ethics and Integrity Management aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, ook duiding bij de data.
    (Aan het onderzoek van Viking werkten 1000 Nederlandse mannen en vrouwen mee.)

Zoek op trefwoord/onderwerp

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Onderwerpen