RSI preventie

rsi-klacht

In een eerder artikel op dit weblog is geconcludeerd dat een effectieve aanpak van RSI klachten een individuele benadering vereist. Binnen onze werkwijze gaan we ervan uit dat de oorzaak van RSI samenhangt met een niet optimaal functionerende energiehuishouding (het meridiaan systeem) en de zenuwgeleiding van het zenuwstelsel. Simpel gezegd kan men stellen dat het zenuwstelsel en het meridiaanstelsel de basis vormen voor de aansturing en controle van alle functies in het lichaam.

Het meridiaansysteem en het zenuwstelsel.

Gedurende de dag vangt het lichaam via het zenuwstelsel prikkels op en verwerkt deze automatisch via het ruggenmerg of via de hersenstam en hersenen. Nadat deze informatie is verwerkt zendt het zenuwstelsel prikkels terug naar het lichaam. Op deze manier kunnen wij reageren op veranderingen in onze omgeving; een normale reactie om te overleven. De kwaliteit van de energievoorziening via het meridiaansysteem is afhankelijk van erfelijke factoren, het externe milieu, de voeding en denk- en leefwijze. (filosofie traditionele chinese geneeswijze)

Relatie RSI-klachten, energiehuishouding en zenuwstelsel?

Een verkeerde (werk)houding en repeterende bewegingen van gewrichten zoals de pols, elleboog, schouder, nek- en borstwervelkolom doen alle aanvankelijk niets met het lichaam. Het menselijk lichaam heeft namelijk in gezonde toestand een enorme veerkracht. Wanneer repeterende bewegingen echter langdurig worden uitgevoerd kan het zenuwstelsel geïrriteerd raken. Dit kan zich uiten in klachten zoals tintelingen, kramp en stijfheid wat op hun beurt weer tot bewegingsbeperking kan leiden. Door deze aaneenschakeling van reacties ontstaat een vicieuze cirkel die soms door aanpak van één onderdeel kan worden doorbroken. Dit lukt echter niet bij iedereen en bovendien loopt men het risico dat de klachten na werkhervatting weer terugkomen.
Waar het zenuwstelsel het ‘zwakst’ en de onbalans in het meridiaanstelsel het grootst is (de individuele aanleg), daar zullen RSI klachten zich het eerste openbaren.
Er moeten dus blijvende veranderingen worden aangebracht.

Vatbaarheid voor RSI.

Vermoeidheid door te lang te werken, het langdurig kijken naar het beeldscherm of bijvoorbeeld slechte nachtrust kunnen de klachten eerder doen ontstaan. Dit geldt ook voor psychologische factoren, spanningen of een onjuiste werkhouding. Roken of een verkeerd voeding- of leefpatroon zijn cofactoren waardoor de vatbaarheid voor RSI klachten toeneemt.

Multi causale aanpak van RSI

RSI klachten hebben een multi causale oorzaak die evenredig dienen te worden aangepakt. Ergonomische adviezen voor een optimale werkomgeving, Mensendieck oefentherapeuten en Cesar therapeuten ter verbetering van de lichaamshouding, shiatsu massage en acupunctuur ter verbetering van de energiebalans en de behandeling van de specifieke klachten, coaching ten behoeve van leef- en eetgewoonten, psychologische ondersteuning en/of stressreductie door bijvoorbeeld yoga of andere ontspanningstechnieken. Het hangt van de specifieke klachten van de patiënt af welke behandelaars ingeschakeld worden.

Voorkom recidieven.

Ter voorkoming van recidieven zijn regelmatige stoelmassage behandelingen door een bekwaam therapeut aan te bevelen. Massage op het werk speelt een belangrijke rol bij RSI preventie.

 

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Zoek op trefwoord/onderwerp

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Onderwerpen