Wanneer je zwanger bent kun je je dan wel laten masseren en zijn er geen risico’s? Veel gestelde vragen van zowel leken als masseurs. Ook aanstaande moeders en prille zwangeren komen regelmatig bij de bedrijfsmasseur met de opmerking dat een stoelmassage behandeling schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Is dit allemaal wel zo en waar zijn deze veronderstellingen op gebaseeerd? We nemen u mee in onze praktijk om te zien of massage tijdens de zwangerschap wel of niet schadelijk is.

Massage zwanger

Het idee dat massage bij zwangerschap gevaarlijk kan zijn is het gevolg van de toegenomen populariteit van massage en de daaraan gekoppelde aansprakelijkheid richting de opleidingsinstituten. Masseren op een massagestoel bijvoorbeeld wordt geleerd als applicatiecursus waarvan de meest bekende de ‘TouchPro’ methode is. Een vastomlijnd protocol van drukpunten dat speciaal is ontwikkeld voor een korte behandeling in de werkomgeving. Een aantal drukpunten kunnen echter van invloed zijn op de zwangerschap. Vanwege mogelijke aansprakelijkheid wordt daarom bij een aantal opleidingsinstituten geleerd om zwangeren uit te sluiten voor stoelmassage, zeker de eerste 12 weken. Dit idee is de laatste 20 jaar wijd verbreid terwijl de werkelijke kans dat massage bij zwangerschap negatieve gevolgen heeft nihil is, Zeker wanneer deze wordt uitgevoerd door een ervaren en goed geschoolde masseur.

Invloed van massage tijdens zwangerschap

De zwangerschap is van grote invloed op de energiehuishouding en alle veranderingen die daar in optreden. Een (stoel)massage, uitgevoerd door een gediplomeerd massagetherapeut, zal gericht zijn op het harmoniseren van de lichaamsenergie waardoor klachten en spanningen verminderen. De uitgevoerde massage is over het algemeen wat milder en de focus op spanningsgebieden is minder direct.
Een ervaren masseur is zich bewust van drukpunten en zones waar voorzichtigheid geboden is. Er zijn overigens geen gevallen beschreven waaruit blijkt dat stoelmassage of andere vormen van massage een negatief effect hebben op het ongeboren kind. Daarbij dient vermeld te worden dat extreme stimulatie (lees: zeer harde druk) van reflexzones of drukpunten altijd vermeden moet worden. Overigens kan onder dezelfde voorwaarden massage tijdens begin van de zwangerschap zonder problemen worden ondergaan.

Massage tijdens de zwangerschap is veilig

Op de massagestoel kan er gewerkt worden zolang dat comfortabel is. De aanstaande moeder kan dat haarfijn aangeven. In een later stadium van de zwangerschap kan de massage gegeven worden op de futon door een ervaren massage / shiatsu therapeut. Met behulp van kussens en rollen kan in een comfortabele liggende houding prima de (onder)rug, het bekken, de ledematen het hoofd en de schouders worden behandeld. Wanneer een stoelmassage aanbieder op het werk hierin faciliteert, kan gedurende de gehele zwangerschap zonder nadelige gevolgen massage worden gegeven.
Massage op het werk is voor zwangeren een welkome ontspanning en geeft verlichting aan de ongemakken die met zwangerschap gepaard kunnen gaan. Uiteraard dient er voor iedere behandeling een anamnese te worden afgenomen of er geen sprake is van contra-indicaties. Ons devies is daarom; zwangere vrouwen moeten juist zoveel mogelijk worden gemasseerd mits uitgevoerd door een deskundige massagetherapeut!
Wanneer je twijfelt of je gebruik kunt maken van massage; raadpleeg dan je huisarts, verloskundige of gynaecoloog.

0
Comments

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    © 2020 Vitaal!