Lage rugpijn. Wat kun je er zelf aan doen

lage-rugpijn

Ongeveer acht van de tien mensen hebben soms of met regelmaat last van lage rugpijn. In de meeste gevallen is het niet gerelateerd aan een ernstige ziekte en is de exacte oorzaak onduidelijk. We noemen deze gevallen de zogenaamde aspecifieke lage rugpijnen. We bespreken in dit artikel de aspecifieke rugklachten en zetten de feiten voor je op een rij samen met wat je er zelf aan kunt doen.

Aspecifieke lage rugpijn

Aspecifieke rugklachten zijn de meest voorkomende rugklachten. De meerderheid van de gevallen van plotselinge (acute) lage rugpijn wordt geclassificeerd als niet- of aspecifiek. Dit is het type rugpijn waarvan de meeste mensen last hebben. Deze rugpijn wordt zo genoemd omdat het meestal niet duidelijk is wat de oorzaak is. Met andere woorden, er ligt geen duidelijk probleem of ziekte aan ten grondslag.
De ernst van de pijn kan variëren van mild tot ernstig. Het meest gebruikelijke advies bij rugpijn is om actief te blijven. Pijnstillers kunnen desgewenst de pijn verzachten. Meestal verdwijnt de pijn binnen zes weken maar kan met tussenpozen opnieuw terugkeren.

Oorzaak aspecifieke rugklachten

Aangenomen wordt dat in sommige gevallen de oorzaak van aspecifieke rugklachten een verrekking van een ligament of spier is. In andere gevallen kan een probleem met een tussenwervelschijf de oorzaak zijn of de verbinding tussen twee wervels. Ook kunnen andere structuren en weefsels van de onderrug resulteren in pijn. In een eerder artikel bespraken we lage rugklachten en de symptomen en behandeling van SI klachten.
Ook spanningsverschil in rug- of beenspieren, stress, beenlengteverschil, overbelasting of een eenzijdige werkhouding kunnen rugklachten veroorzaken. De oorzaak van de pijn is vaak niet aan te tonen met testen. Daarom is het lastig voor een arts om te zeggen waar de pijn vandaan komt, of wat de pijn veroorzaakt. Voor sommige mensen is dit verontrustend. Aan de andere kant is het voor veel mensen vaak geruststellend om te weten dat het om aspecifieke rugklachten gaat, wat betekent dat er geen ernstig probleem of ziekte aan ten grondslag ligt.

Symptomen lage rugklachten

Soms kan de pijn zich onmiddellijk ontwikkelen nadat je iets zwaars hebt getild, of na een onhandige draaiende beweging. De rugpijn kan zich ook ontwikkelen zonder aanwijsbare reden. Sommige mensen worden wakker met lage rugpijn. Hoewel het om aspecifieke rugklachten gaat, betekent dit niet dat de pijn altijd mild is. De ernst van de pijn kan variëren van licht tot ernstig. Typisch is de pijn in de onderrug en soms uitstralend naar een of beide billen. De pijn wordt meestal verlicht door plat liggen. Het is vaak erger als je beweegt, hoest of niest.
De meeste mensen met een aanval van aspecifieke lage rugpijn verbeteren snel, meestal binnen een week en soms wat langer. Echter, zodra de pijn is verdwenen is het niet ongebruikelijk dat verdere aanvallen van pijn (recidieven) kunnen terugkomen. Ook is het gebruikelijk om na een aanval van acute rugpijn een tijdje last te houden van kleine pijnaanvallen. In sommige gevallen blijft de pijn gedurende enkele maanden of langer.

Diagnose aspecifieke rugklachten

Een arts zal je algemene vragen stellen en je onderzoeken. Wanneer er geen andere symptomen zijn dan bovengenoemde, is de diagnose aspecifieke rugklachten snel gesteld. Bij aanhoudende rugklachten of verergering ervan, raadpleeg altijd je arts. Symptomen als uitstraling van de pijn naar de borst, zwakte van de beenspieren of voet, symptomen die op artritis kunnen wijzen, incontinentie, ernstige traumata, osteoporose of symptomen die op infectie of kanker van de wervelkolom of imuundeficiëntie duiden, kunnen wijzen op ernstige onderliggende oorzaken van aspecifieke rugklachten.

 

Voor de behandeling van aspecifieke lage rugklachten worden vaak bewegingsprogramma’s geadviseerd.

  • Fysiotherapie en oefeningen om de rug te versterken
  • Manuele therapie, onder andere manipulatie van de wervelkolom
  • Osteopathie
  • Massagebehandelingen zoals regelmatig een stoelmassage behandeling
  • Podotherapie om eventueel beenlengteverschil op te heffen
  • Acupunctuur
  • Stressreductie door gedragstherapie, yoga, meditatie of mindfulness
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Zoek op trefwoord/onderwerp

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Onderwerpen