Thuiswerken is populair. Er wordt op verschillende plaatsen in huis gewerkt, aan een bureau, op de bank of aan de keukentafel. Uit onderzoek blijkt dat 37% van de thuiswerkers niet tevreden is over zijn thuiswerkplek. 49% van de thuiswerkers schaft thuiswerkplek verbetering aan uit privé budget. Wat zijn de aandachtspunten waar je als thuiswerker rekening mee kunt houden?

Tips voor een goede thuiswerkplek

De hele dag werken op een keukenstoel aan een laptop zal je gezondheid en productiviteit niet bevorderen. In de thuissituatie zijn voor verantwoord beeldschermwerk de (werk)tafels vaak te hoog en de stoelen te laag. Het gevolg hiervan is dat je ongemerkt met je schouders omhoog zit en met je neus het beeldscherm induikt. Funest voor nek- en schouderklachten. Ook de werkplek rond de vaste computer is in de thuissituatie veelal niet ideaal. De volgende tips kunnen helpen:

 • Creëer een vaste werkplek in huis
 • Investeer in een goede kwaliteit bureaustoel met voetensteun
 • Werk altijd met laptopstandaard en separaat toetsenbord en muis
 • De schouders ontspannen en laag houden
 • Uw beeldscherm op een armlengte afstand
 • Bovenkant beeldscherm is ter hoogte van het voorhoofd
 • Voorkom voorover zitten, leun juist ontspannen achterover
 • Neem regelmatig korte pauzes

Wilt je meer weten hoe je het meubilair van de thuiswerkplek optimaal kunt benutten plus een persoonlijk advies? Vul dan aan het einde van onderstaande test een fictief email adres in. Doe de online test voor de optimale thuiswerkplek >>

Fiscale regels en vergoedingen thuiswerken

De arboregels voor een thuiswerkplek zijn soepeler dan die voor werkplekken in het bedrijf. Je bent als werknemer zelf verantwoordelijk voor een gezonde en veilige werkplek plus de kosten die je hiervoor maakt. De werkgever is echter wel verplicht je te informeren over de risico’s en hoe deze risico’s vermeden kunnen worden.
Wanneer je meer dan 20% van de werktijd thuis werkt dan gelden wel de regels die van toepassing zijn op de wet arbeidsomstandigheden en moet de werkgever zorg dragen voor goede werkomstandigheden. In het laatste geval vallen de kosten die je werkgever hiervoor maakt onder de nihilwaardering van de werkkostenregeling waardoor eventuele voorzieningen onbelast aan je kunnen worden verstrekt.

Thuiswerken in zelfstandige werkruimte

Vergoedingen en verstrekkingen voor een werkruimte in een zelfstandig gedeelte van de woning (met eigen opgang en sanitaire voorzieningen) zijn onbelast. Vergoedingen en verstrekkingen voor een onzelfstandige werkruimte in de woning van de werknemer worden als loon van de werknemer aangemerkt en afhankelijk van de 20% regeling, belast of onbelast tot het loon gerekend.

0
Comments

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  © 2020 Vitaal!